Wrong turn 2 : Dead End

Lite märkligt att recensera en uppföljare innan man recenserar originalet men jag SKA skriva om ettan också snart!


image10

Wrong Turn 2 : Dead End 2007
Skådespelare: Erica Leerhsen, Henry Rollins, Texas Battle, Ken Kirzinger, Wayne Robson, Daniella Alonso m.fl
Regi: Joe Lynch

Detta är alltså uppföljaren till Wrong turn från 2003, den filmen var i all sin ooriginalitet en riktig bra skräckis, men om så är fallet även med tvåan tvista de lärde.

Att de aldrig lär sig, ta aldrig en liten grusväg när det finns en motorväg!

Storyn går i alla fall ut på att det ska spelas in en reality-show mitt ute i skogen, där det gäller att hålla sig vid för att kunna vinna en herrans massa dollar. Programmet leds av en före detta militär vid namn Dale Murphy (stencoole Henry Rollins!). Han och ett gäng unga stereotypa ungdomar mitt i skogen alltså! Vad de inte vet är att det i skogen även bor (de bor i den nedlagda fabriken) en familj, som efter att fått i sig förorenat vatten, är minst sagt missbildade. Familjen består av mor, far och ett störtförälskat syskonpar. Vad värre är, de har redan käkat upp alla djur, så nu är de riktigt sugna på ett välgött TV-team!

När tv-gänget anländer till skogen dröjer det inte länge innan allehanda slakt tar sin början. Alla möjliga och omöjliga sätt att dö eller dödas på redovisas och även om det stundtals är rätt dåligt gjort, så ligger det hela tiden en känsla av äckel och osmaklighet över hela filmen. Jag tycker att väldigt ofta i uppföljare så dras allting ett par varv till så att det blir överdrivet, så att det inte är underhållande längre. Om ettan var spännande och lite småryslig, så blir den här mest jäkligt osmaklig.

image11  pappa kannibal

Men, man ska inte vara alltför negativ. Det finns några ljusglimtar, Henry Rollins är ju nästan precis hur cool som helst när han springer runt och är så macho han möjlgtvis klarar av. Och några "dödar" är ganska häftiga. Men som sagt, det blir lite för mycket av allt!

image12 Världens coolaste Dale Murphy (Henry Rollins)

Summan av kalaset blir alltså: underhållande för stunden men alldeles för mycket utstuderat äckel.

Betyget blir således svagt: ZZ

" - I spy....something orange....it´s an orange! " - UHF, 1989


30 Days of night

Det ska inte ta 3 månader för att få fram första recensionen, men så blev det så nu kör vi i alla fall!
image8
30 Days of night 2007
Skådespelare: Josh Hartnett, Danny Houston, Ben Foster, Melissa George, Manu Bennet m.fl
Regi: David Slade

Jag kan ju inleda med att säga att jag egentligen inte gillar vampyrfilmer så värst, men den här filmen får mig att sakta men säkert ompröva den uppfattningen.

I en ort i nordligaste Alaska infinner sig varje år en period av 30 dagar då solen inte går upp, med följden att det är nattmörker i en månad i sträck. Många av invånarna reser iväg under den tiden, men ett antal stannar för att hålla ordning på den lilla byn. Polischefen (Hartnett), hans ex-fru (George), hans arbetspartner (Bennet) och ett antal till är kvar denna månad. Ex-frun vill åka men blir insnöad på grund av mörkret och vädret.

En mycket märklig främling (Ben Foster,fantastisk!) kommer till byn och skriker ut att något hemskt kommer hända. Ingen tror honom, men han har ju naturligtvis rätt! Och det dröjer inte länge innan folk börjar dö på de mest blodiga vis, byn har fått besök av ett gäng riktigt törstiga vampyrer ledda av Marlow (Houston).
Nu inleds en kamp för de få som fortfarande lever att hålla sig vid liv tills solen går upp igen.......

Jag hade väl inga större förhoppningar inför denna film, men jag måste säga att jag blev riktigt överraskad! Det är riktigt obehagligt stundtals, man hoppar som en studsboll i soffan. Den är filmad på ett riktigt passande sätt med snabba klipp, jag tycker även att snölandskapet är riktigt häftigt uppbyggt! Tycker att filmen hittat precis rätt ton inom genren och jag satt och var riktigt skrämd stundtals!

Josh Hartnett är väl ingen skådis av jättekaliber, inte i denna filmen heller, men han gör väl vad han kan i alla fall. De skådespelare jag tycker gör en fin insats är främst Ben Foster (även Gisslan och Alpha dog) som spelar  främlingen, killen är ju helt briljant på att spela knäppskalle! Även Manu Bennet som Hartnetts kollega och Mark Boone Junior som spelar byns sure snöskottare gör bra insatser. Sist men inte minst måste jag nämna Danny Houston, som spelar storvampyren. Bra är kanske inte rätt ord för hans insats, men han lyckas vara riktigt trovärdig och obehaglig som fåordig vampyr.
image9
Summan blir alltså att detta är en riktigt bra skräckis, som överraskade mig mycket positivt. Men jag tror inte att det är någon man bör se ensam om man är lättskrämd.....

Betygen blir solklart: ZZZZ

Nu ska det inte dröja 3 månader till nästa....

" - You sold my dead bird to a blind kid! " - Dumb and dumber, 1994

RSS 2.0