Merciless : Unbound

Känns dom att det är viktigt att vara ärlig, jag har på ett eller annat sätt gjort mig av med nästan alla dödsmetal-skivor under de senaste åren. Nu får jag äta upp mitt misstag genom att köpa dem igen och så sakteliga börjar jag komma upp i en ansenlig mängd död(s) i CD-stället igen. Detta är en av de återinköpta klassikerna, nu i re-mastrat utförande.



Merciless: Unbound 1994

Under mina sista gymnasieår runt 1994-1996 var det i princip bara döds/black-metal som gällde i mina öron. Helst svensk, lite melodisk sådan. Ett av favoritbanden blev Merciless, men bara på grund av denna skiva, de andra de gjort innan föll mig inte lika väl i smaken!

"Rogga" Pettersson (sång), Erik Wallin (gitarr), Fredrik Karlén (bas) och Peter "Flinta" Stjärnvind (trummor) har här tillsammans med ljudteknikern Dan Swanö fått till en riktig smocka till platta.

Inledningen är urbra med akustiska gitarrer, väldigt melodiösa, som sedan övergår till snabb svensk piskdöds som är titellåten "Unbound". Jag kan med lätthet säga att denna låt tillhör topp tre av svenska favorit-dödslåtar för mig, helt super! En annan favorit är "Feebleminded". En riktigt snabb låt med goa gitarrslingor och stencool refräng. Även "Nuclear Attack" tillhör guldkornen, den är också snabb som fasiken med riktigt fint instrumenthanterande av samtliga inblandade. På hela plattan tycker jag att "Rogga" skriker på riktigt bra med aggresiv röst och bra uttal så man faktiskt kan höra vad karln skriker ibland!

En annan av favoriterna är "Forbidden pleasure", inte riktigt lika snabb men med ett trevligt groove och textraden: "Sadistic bitch, from the skiy she fell!" har ju skrikits på åtskilliga ölkvällar innan man lämnade hemkommunen för typ 10 år sedan!

Även övriga låtar är bra, inte lika bra som mina ovan nämnda favoriter men helt okej ändå. En annan häftig grej är att det i vissa låtar används ko-klocka, kanonkul! Ljudet på skivan är så där lagom burkigt som den mesta 90-talsdödsen från Sverige är! Men det är i alla fall bättre nu i den här re-mastrade utgåvan.

Bästa låt: "Unbound".

Betyget blir högt, mycket för att det är en klassisker för mig,men den är riktigt bra än i dag: ZZZZ

" - If he dies, he dies." - Rocky IV , 1985

UHF

Man kan inte ha en film/musik-blogg utan att skriva om en av de tokroligaste filmer som gjorts!



UHF 1989
Skådespelare: "Weird Al" Yankovic, Victoria Jackson, Michael Richards, Kevin McCarthy, Gedde Watanabe, David Bowe m.fl
Regi: Jay Levey

Känner ni till "Weird Al"? Han är en kille som gjort stor succé genom att göra parodier på kända hitlåtar sedan 80-talet. Bland de mest kända finns Madonnas "Like a virgin", som blev "Like a surgeon" och "Bad" av Michael Jackson som blev "Fat"! Till dessa låtar gjorde han fantastiskt roliga musikvideor som blev stora framgångar. Han har fortsatt på samma sätt ända fram till idag, dock inte med samma framgång, men för bara något år sedan hade han en hit med "White and nerdy", en egen version av Chamillionaire och Krayzie Bones hit "Ridi´n", som nådde plats 9 på Billboard Hot 100.

"Weird Al" Yankovic på det glada 80-talet.


Det som kännetecknar Al:s låtar och videor är att humornivån är  väldigt låg, inte genom att vara vulgär och fräck, utan för att den passar alla åldrar. Allt är gjort som med ett barns entusiasm.

"Wierd Al" nuförtiden.

Så även hans försök i filmbranchen från 1989, UHF. Jag minns att jag och ett gäng polare skulle hyra en film (detta var hösten 1991 om jag inte minns fel) och valet föll på denna film. Vad som sedan hände var att vi skrattade oss igenom hela helgen och vi såg nog på den säkert 8-10 gånger på 1 dygn! Vi hade aldrig sett något liknande, det var så otroligt roligt hela tiden. Handlingen är otroligt enkel: George Newman (Yankovic) är en ung man med otroligt livlig fantasi, han dagdrömmer hela tiden och har svårt att behålla jobb och flickvänner på grund av det. Men så ärver han en liten nedgången TV-station och om han vänder den nedåtgående spiralen så får han den. Med hjälp av sina vänner och med sin fantasi lyckas han över alla förväntningar!

George och hans alt-i-allo Stanley Spadowski (Richards) , kompisen Bob (Bowe), karategrannen Kuni (Watanabe) och ett gäng till hittar på alla möjliga och omöjliga uppslag till TV-program som till exempel: "The wheel of fish", "Conan the librarian" och "Stanley Spadowski´s clubhouse". Naturligtvis får vi även parodier på t.ex Rambo och Indiana Jones. En annan helkul scen är när den extremt dumme träslöjdsläraren visar hur man använder en bandsåg!

Så vad tycker jag? Filmen är otroligt rolig, det syns verkligen att de har haft kul när de gjort filmen. Allt är gjort med en fantastisk entusiasm. "Weird Al" är riktigt rolig som George, Gedde Watanabe helkul som karateläraren och grannen Kuni men allra bäst är Michael Richards som den lite korkade hjälpredan (som sedan blir tv-stjärna) Stanley Spadowski! Richards blev ju senare stor stjärna som "Kramer" i "Seinfeld", och man kan se vad som komma skulle. Rörelserna, mimiken, språket, ja, allt är fantastiskt.

Stanley Spadowski - kanonkul!

Filmen har väl kanske inte åldrats på bästa sätt men det är fortfarande en film som man blir glad av, speciellt om man är filmintresserad, då man kan känna igen varifrån de "lånat" en hel massa scener!

Trots att jag är typ 20 år äldre nu så måste "UHF" få ett bra betyg.

Betyget blir riktigt fina: ZZZZ

" - I´m DDOJSIOC. " - Beverly Hills Cop III, 1994





Nya Fotbolls-dojor!

Nu ska man försöka spräcka den förhatliga målnollan för denna säsong. Och det bästa sättet måste ändå vara att köpa nya skor, då blir man ju mycket bättre! Ska helt enkelt sätta skräck i Div.7 Karlstad genom att köpa mig bra!

Så här ser de ut - Adidas F10.8 TRX FG

De kostade inte mer än 500:-, man får hoppas att man slipper skavsår!

" - Aaaahh, a red snappah!!! Very tasty. " - UHF , 1989

RSS 2.0